Impozitarea venitului din pariuri în România

impozit-pariuri-sportive-2019

Putem spune cu fermitate că normele și reglementările privind funcționarea agențiilor de pariuri în România precum și formulele de impozitare a veniturilor din acest sector până acum câțiva ani lipseau cu desăvârșire, ceea ce a determinat o concurență neloială între prestatorii de astfel de servici și pierderi pentru stat.

Din iulie 2015 acest sector a început să fie reglementat din ce în ce mai bine în România, atât în ceea ce ține de relația client – agenție, cât și cea agenție – stat. Astfel, dacă până în 2014-2015, prestatorii de servicii de pariere ce activau ilegal reușeau să găsească elemente de slăbiciune în lege și să mimeze legalitatea activității lor, acest lucru nu mai este posibil acum. Sunt prevăzute în acest sens legi mai complexe, dar și pedepse usturătoare pentru cei care nu se supun.

Asigurarea cliențilorBani impozitati

Un prim pas în reglementarea acestui sector a fost asigurarea pariorilor că pot juca legal doar la anumite agenții. Astfel, jucătorii care erau clienții agențiilor licențiate de Oficiul Național al Jocurilor de Noroc nu erau amendați, în timp ce ceilalți suportau pedepse considerabile.

Ulterior legea a fost nuanțată. Pentru a permite noilor agenții să se consolideze în forma lor legală, s-a prevăzut posibilitatea de a obține un permis de funcționare temporar. Pe de altă parte, deși birocratic lucrurile începeau să se consolideze și să fie mai de înțeles pentru antreprenori, dobânzile reținute de stat au crescut, afectând atât jucătorul, cât și patronii.

Sfaturi pentru plătitorii de taxeImpozitul-la-pariuri-online-vs-offline

Pentru a evita impozitarea excesivă sau eventualele amenzi, venim cu câteva sfaturi simple pentru pariori, astfel încât experiența tuturor să fie una lipsită de neplăceri:

  • Pariați doar cu agențiile autorizate ONJN.
  • Pe cât posibil, limitați-vă pariurile la o singură agenție. Parierea la mai multe agenții concomitent înseamnă mai mulți termeni și condiții de impozitare, ceea ce înseamnă că riscați să intrați într-un vertij al calculelor fără de înțeles.
  • Conform Articolul 77, al. (9), taxele de impozitare se calculează anual, după o schemă prestabilită. Rețineți că taxele se calculează individual, existând trei niveluri de impozitare, în dependență de valoarea venitului brut ridicat de parior:
Venitul brutImpozitul pe venit
până la 66,750 inclusiv1%
peste 66,750-445.000 inclusiv667,5 + 16% pentru mai mult de 66,750 lei
peste 445.00061,187, 5 + 25% pentru ceea ce depășește suma de 445.000 lei
  • Parierea online are un avantaj în ceea ce ține de benii plătiți pe venit, întrucât aceștia din urmă sunt reținuți abia la retragere. Acest lucru înseamnă că, practic, impozitul se calculează din profitul pe care l-ai obținut, ci nu din toți banii pe care i-ai rulat.

Cum plătim?impozit-pariuri-jocuri-de-noroc-

Înainte de martie 2018, fiecare persoană care avea venituri din pariuri trebuia să completeze Declarația Unică (212) pentru retragerile online, fiind astfel nevoit să livreze personal banii la instituțiile acreditate (ANAF). Acum, însă, este valabilă o altă lege care prevede că impozitarea se face odată cu retragerea. Astfel, nu trebuie să fii surprins când din suma cash pe care o primești lipsește o mică parte. Aceea reprezintă 1% impozit pe care agenția îți face serviciul de a-l livra direct la stat.

Alte eventuale taxe

Alte mici sume care îți vor fi retrase înafară de cele amintite mai sus sunt, cu siguranță, legate de comisioane de depunere sau retragere pe care le-au setat anumite agenții sau intermediarii de efectuare a operațiunilor. La depunerile prin Paysafecard, de exemplu, unele case de pariuri încasează un comision de 3%. Același lucru se întâmplă la retrageri, în cazul portofelului virtual Skrill. Citiți cu atenție toate punctele din Termeni și condiții pentru a evita comisioane neprevăzute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.