Cupa Confederațiilor FIFA este o competiție de fotbal între echipe naționale, organizată de FIFA o dată la patru ani. La turneu participă câștigătoarele competițiilor continentale din cele șase confederații (CAF, CONMEBOL, UEFA, AFC, OFC, CONCACAF) alături de câștigătoarea Campionatului Mondial de Fotbal FIFA și țara gazdă, pentru a ridica numărul echipelor la opt.cupa-confederatiilor

A fost înființată în anul 1992, iar ultimul turneu a avut loc în Rusia, următorul desfășurându-se în 2021.

Este formată din 8 echipe împărțite în două grupe. Dar nu a fost așa de la început, de exemplu, în 1992, anul înființării, ediția s-a desfășurat cu 4 echipe. Următoarea ediție, cea din 1995 a avut 6 echipe. De asemenea, până în anul 2005 competiția avea loc o dată la doi ani. Primele două ediții ale Cuperi Confederațiilor purtau numele de Cupa Regelui Fahd.

Cei care au reușit să câștige competiția de 4 ori sunt brazilienii. Brazilia și Mexic au avut cele mai multe participări la această competiție.

În ceea ce privește golgheterii, de la înființarea competiției și până acum, îl menționez pe jucătorul mexican Cuauhtémoc Blanco care are în palmares 9 goluri la Cupa Confederațiilor. Ronaldinho a reușit și el să marcheze 9 goluri.

Cuauhtémoc Blanco
Cuauhtémoc Blanco

Imediat după cei doi, în top se află spaniolul Fernando Torres cu 8 goluri marcate.

Brazilia a fost campioană în anii: 1997, 2005, 2009, 2013, iar Franța în 2001 și 2003.

În continuare, o să ne aducem aminte de istoria Cupei Confederațiilor, trecând în revistă cele mai importante evenimente în ordine cronologică.

Cupa Regelui Fahd – 1992

Cupa Regelui Fahd 1992 a fost prima ediție a Cupei Confederațiilor FIFA, pe atunci numită Cupa Regelui Fahd, organizată de Arabia Saudită.argentina-champions-1992

Cele patru echipe participante au fost:

⚽️Arabia Saudită

⚽️Argentina

⚽️Statele Unite

⚽️Coasta de Fildeș

Competiția a avut loc pe stadionul Regelui Fahd II, cu o capacitate de 67.000 de spectatori.

Cupa a fost jucată pentru prima dată ca turneu intercontinental la dorința Regelui Fahd bin Abdulaziz Al Saud.

Acesta fiind rege și inițiator al evenimentului, a decis ca această competiție să îi poarte numele.1992-king-fahd-cup-42f6b4e7-14c4-47f4-b49f-66e2624fd59-resize-750

In semifinale Argentina a învins Coasta de Fildeș cu 4-0, iar Arabia Saudită a învins SUA cu 3-0. În finala mică SUA a reușit să învingă cu 5-2 împotriva Coastei de Fildeș, iar în finala mare Argentina a câștigat competiția împotriva Arabiei Saudite cu 3-1.

Goluri pentru Argentina au fost marcate de: Leonardo Rodriguez, Claudio Paul Caniggia și Diego Pablo Simeone.

Golgheterii competiției au fost argentinianul Gabriel Batistuta si americanul Bruce Murray, ambii cu două goluri marcate.

Cupa Regelui Fahd – 1995

Cupa Regelui Fahd din 1995 a fost cel de-al doilea și ultimul turneu desfășurat sub acest nume, înainte ca evenimentul să fie redenumit Cupa Confederațiilor FIFA. Acesta a fost găzduit de Arabia Saudită în ianuarie 1995 și a fost câștigat de Danemarca.cupa confederațiilor 1995

Echipe calificate:

⚽️Arabia Saudită

⚽️Japonia

⚽️Danemarca

⚽️Argentina

⚽️Mexic

⚽️Nigeria

Meciurile s-au desfășurat pe stadionul Regelui Fahd II din Ryiadh. Cu trei goluri, Luis García este golgheterul turneului.

Foarte interesant este faptul că unul dintre arbitrii acelor competiții a fost Ion Crăciunescu.

Echipele au fost împărțite în două grupe. Câștigătoarea primei grupe s-a decis după loviturile de departajare, Danemarca câștigând, urmată de Mexic și Arabia Saudită. Grupa B a fost câștigată de Argentina, urmată de Nigeria și Japonia.

In finala mică Mexic a învins-o pe Nigeria, iar în finala mare Danemarca a câștigat cu 2-0 în fața campioanei sezonului trecut, Argentina.

Cupa Confederațiilor – 1997

Odată cu începutul acestei ediții s-a decis și schimbarea numelui competiției. Cea de-a treia ediția a fost găzduită tot de Arabia Saudită și a avut-o drept campioană pe Brazilia.cupa confederațiilor 1997

Echipe calificate:

⚽️Arabia Saudită

⚽️Australia

⚽️Brazilia

⚽️Mexic

⚽️Africa de Sud

⚽️Cehia

⚽️Emiratele Arabe Unite

⚽️Uruguay

Această competiție a fost câștigată de Brazilia, care a învins-o pe Australia cu 6-0 în finală. După ce a câștigat turneul din 1997, Brazilia a devenit prima țară care a fost campioană a celor două turnee importante FIFA (Cupa Mondială și Cupa Confederațiilor).

Gogheterul ediției a fost declarat brazilianul Romario cu 7 reușite, după el aflându-se Vladimir Smicer.

Cupa Confederațiilor – 1999

Cupa din anul 1999 a avut-o drept câștigătoare pe Mexic, fiind și țara gazdă în acel an.

Turneul a fost găzduit de Mexic întrecastigatoare cupa confederațiilor 1999 24 iulie și 4 august 1999.  Mexic a fost și campioană, învingând Brazilia cu 4-3. Mexic a devenit prima națiune gazdă care a câștigat Cupa Confederațiilor FIFA. Turneul a fost organizat în două grupe de câte patru echipe, în care două echipe din ambele grupuri au avansat în semifinale.

Echipe calificate:

⚽️Mexic

⚽️Brazilia

⚽️Germania

⚽️Arabia Saudită

⚽️Bolivia

⚽️Egipt

⚽️Statele Unite ale Americii

⚽️Noua Zeelandă

Meciurile s-au jucat în Mexic pe Stadionul Azteca și în Guadalajara pe Jalisco.

Cuauhtémoc Blanco, Marzouk Al-Otaibi și Ronaldinho sunt cei mai buni marcatori ai turneului cu șase goluri fiecare. Ronaldinho a câștigat premiul pentru gheata de aur, având mai multe asistențe decât Blanco și Al-Otaibi. În total, 55 de goluri au fost marcate de 29 de jucători diferiți.

In semifinale Mexic a învins-o pe SUA după prelungiri cu 1-0, iar Brazilia a câștigat detașat în fața Arabiei Saudite cu 8-2.  Finala mică a fost câștigată de SUA, împotriva Arabiei Saudite.

Cupa Confederațiilor – 2001

Aceasta ediție s-a disputat în țările care urmau să găzduiască Mondialul anul următor, Japonia și Coreea de Sud.cupa-confederatiilor 2001

Campioană: Franța

Echipe calificate:

⚽️Australia

⚽️Coreea de Sud

⚽️Franța

⚽️Mexic

⚽️Brazilia

⚽️Camerun

⚽️Canada

⚽️Japonia

În semifinale Japonia a învins-o pe Australia cu 1-0, iar Franța pe Brazilia cu 2-1.

În finala mică Australia a surprins învingând-o pe Brazilia, iar în finala mare Franța a câștigat împotriva Japoniei.

Cupa Confederațiilor FIFA din 2001 a fost a cincea Cupa Confederațiilor și a treia organizată de FIFA. De asemenea, a fost primul turneu la care Arabia Saudită, nu a participat. Prin câștigarea turneului, Franța a devenit a doua echipă care a devenit simultan campioană la Cupa Mondială, și câștigătoare a Cupei Confederațiilor, după Brazilia în 1997.

Un total de 31 de goluri au fost marcate de 24 de jucători diferiți. Balonul de aur a fost câștigat de frncezul Robert Pires, la fel și gheata de aur.

Cupa Confederațiilor – 2003

Cupa Confederațiilor din anul 2003 a fost găzduită de Franța care a reușit să și câștige trofeul.cupa-confederatiilor2003

Franța a păstrat titlul pe care l-a câștigat în 2001.

Un eveniment trist a avut loc în această competiție. În semifinale, jucătorul camerunean Marc-Vivien Foé a murit din cauza insuficiență cardiacă. Moartea lui Foé a unit echipele Franței și Camerunului în meciul final, care a fost jucat chiar dacă jucătorii echipei din ambele părți au declarat că meciul nu trebuie jucat din respect pentru Foé. Franța a câștigat trofeul cu un gol de aur al lui Thierry Henry.

2003
 

Echipe calificate:

⚽️Japonia

⚽️Columbia

⚽️Noua Zeelanda

⚽️Brazilia

⚽️Camerun

⚽️SUA

⚽️Turcia

Meciurile s-au disputat pe: Stade de France, Stade de Gerland and Stade Geoffroy-Guichard.

Thierry Henry a primit gheata de aur pentru marcarea a patru goluri. În total, 37 de goluri au fost marcate de 22 de jucători diferiți

În semifinale Camerun a învins Columbia cu 1-0, iar Franța cu 3-2 pe Turcia.

În finala mică Turcia se impunea în fața Columbiei cu 2-1, iar în finala mare Franța câștigând în fața Camerunului cu 1-0.

Cupa Confederațiilor – 2005

Turneul de fotbal FIFA din 2005 a fost a șaptea ediție. A avut loc în Germania, între 15 iunie și 29 iunie 2005. Turneul a fost câștigat de Brazilia, care a învins-o pe Argentina cu 4-1 în finala de la Waldstadion din Frankfurt.2005

Echipe calificate:

⚽️Brazilia

⚽️Grecia

⚽️Japonia

⚽️Mexic

⚽️Argentina

⚽️Australia

⚽️Tunisia

În semifinale Brazilia o învingea pe Germania, cu un scor de 3-2. Finala mica era castigata de Germania, care o invingea in extra-time pe Mexic, in finala mare Brazilia invingand-o pe Argentina cu 4-1. Golgheterul competiției a fost brazilianul Adriano, cu 5 reusite.

Finala s-a disputat între Brazilia și Argentina. Brazilia învingând cu 4-1.

Cupa Confederațiilor – 2009

Cupa Confederațiilor FIFA 2009 a avut loc în Africa de Sud și la care au participat echipele naționale de pe toate continentele, iar tragerea la sorți s-a ținut pe 22 noiembrie 2008, la Johannesburg. Turneul a fost câștigat de reprezentativa Braziliei, care a învins în finala Statele Unite. A devenit, așadar, câștigătoare a trofeului Cupa Confederațiilor a treia oară!2009_FIFA_Confederations_Cup.svg

Această ediție a fost prima disputată la un interval de 4 ani.

Echipe calificate:

⚽️Brazilia

⚽️Egipt

⚽️Italia

⚽️SUA

⚽️Spania

⚽️Africa de Sud

⚽️Irak

⚽️Noua ZeelandaUSA v Brazil - FIFA Confederations Cup Final

In semifinale Brazilia a învins Africa de Sud cu 1-0, Dani Alves înscriind în minutul 88, iar Spania a fost învinsă de SUA cu 0-2.

În finala mică Spania a câștigat cu 3-2 împotriva Africii de Sud.

În finala mare Brazilia a învins SUA cu 3-2, după ce la pauza era condusă cu 0-2. Golgheterul competiției a fost declarat brazilianul Luis Fabiano, cu 5 goluri.

Meciurile competiției s-au disputat pe: Coca-Cola Park, Loftus Versfeld Stadium, Vodacom Park, Stadionul Royal Bafokeng.

Premiul FIFA Fiar Play Trophy a fost acordat țării care a primit cele mai puține cartonașe.

Cupa Confederațiilor – 2013

Cupa Confederațiilor FIFA 2013 s-a jucat în Brazilia în 2013 și a fost a noua Cupă a Confederațiilor FIFA. Turneul s-a desfășurat în perioada 15-30 iunie 2013.1200px-2013_FIFA_Confederations_Cup.svg

Brazilia a fost câștigătoarea competiției a patra oară!

Echipe calificate:

⚽️Brazilia

⚽️Italia

⚽️Japonia

⚽️Mexic

⚽️Spania

⚽️Nigeria

⚽️Tahiti

⚽️Uruguay

În semifinale Brazilia a câștigat împotriva Uruguay-ului cu 2-1, iar Spania împotriva Italiei.  În finala mică Italia o învingea pe Uruguay, iar în finala mare câștigată de brazilieni, aceștia i-au invins pe spanioli cu 3-0.2013

Golgheterii competiției au fost brazilianul Fred și spaniolul Fernando Torres, cu 5 goluri fiecare.

Pentru acest turneu au fost folosite șase stadioane din șase orașe.

Următoarea Cupa a Confederațiilor a fost în anul 2017, în Rusia și a fost câștigată de Germania. Află aici cum a decurs turneul din 2017.

confederation cup

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.